Αρχαιολογικοί χώροι

 

α)Αρχαιολογικός χώρος Ξεροκάμπου


Βρίσκεται στο λόφο δίπλα στη θάλασσα, που φιλοξενεί και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Είναι μια μικρή αλλά σημαντική πόλη των Ελληνιστικών χρόνων που γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη γύρω στον 3ο και 2ο π.Χ. αιώνα. Οι ανασκαφές που έγιναν το 1984 από τον Νίκο Παπαδάκη και στις οποίες  συμμετείχε εθελοντικά και ο πατέρας μας, έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα τα οποία εκτίθενται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο Σητείας. Πολλά επίσης στοιχεία όπως αρχαίοι τάφοι, ένα ιερό κορυφής και οι αρχαίες αλυκές μαρτυρούν την παρουσία και την πρόοδο των προπατόρων μας, στοιχεία όμως που δυστυχώς είχαν συληθεί στο παρελθόν συστηματικά. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ1 ή εδώ2.

 
β)Αρχαιολογικός χώρος Ζάκρου

Βρίσκεται στον οικισμό της Κάτω Ζάκρου, 9 χλμ. από την Ζάκρο και 45 χλμ. από τη Σητεία. Είναι το τέταρτο ανάκτορο του μινωικού πολιτισμού μαζί με τα ανάκτορα της Κνωσού της Φαιστού και των Μαλίων και η σημασία του είναι μεγάλη καθώς είναι το μόνο που δεν είχε συληθεί. Έτσι αν και το μικρότερο από τα ανάκτορα -8000 τ.μ.-έδωσε περισσότερα από 10.000 αντικείμενα τα οποία εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ1 ή εδώ2.


ΖΑΚΡΟΣ
Στον οικισμό Κάτω Ζάκρος ανασκάφηκαν τα ερείπια του περίφημου μινωικού ανακτόρου. Ιδρύθηκε γύρω στο 1900 π.Χ. αλλά υπέστη φυσικές καταστροφές και ανοικοδομήθηκε το 1600 π.Χ. Σε αυτή την περίοδο ανήκουν και τα ερείπια του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος καταλαμβάνει μια έκταση 10 περίπου στρεμμάτων. Γύρω από την κεντρική αυλή του ανακτόρου ήταν κτισμένες οι τέσσερις πτέρυγες. Στη δυτική υπήρχαν οι αίθουσες τελετών και οι βοηθητικοί χώροι. Στην ανατολική τα βασιλικά διαμερίσματα, η αίθουσα των καθαρμών με αξιόλογες τοιχογραφίες και μια δεξαμενή που εικάζεται ότι χρησίμευε για λουτρά καθαρμών. Ο οικισμός της Ζάκρου είχε διοικητικό και εμπορικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι στις οικίες του οικισμού βρέθηκαν όλα τα υπάρχοντα των κατοίκων στη θέση τους. Έτσι η ανακάλυψη του ανακτόρου αυτού και όλων των ευρημάτων, μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τη μινωική τέχνη, τη θρησκεία και τη ζωή των ανθρώπων της εποχής.

 

γ)Αρχαιολογικός χώρος Παλαικάστρου (Ρουσόλακος).
Ο αρχαιολογικός χώρος του Παλαικάστρου είναι ένας σημαντικός μινωικός οικισμός που ήκμασε στην υστερομινωική κυρίως περίοδο βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από το Παλαίκαστρο, στην παραλία της Χιόνας. Τα λείψανα της πόλης αποκαλύπτουν έναν πυκνοκατοικημένο οικισμό, τον οποίο διέσχιζε ένας κεντρικός δρόμος και γύρω από αυτόν υπήρχαν πολλοί κάθετοι μεγαλύτεροι και μικρότεροι πλακόστρωτοι, οι οποίοι χώριζαν την πόλη σε εννέα συνοικίες.. Τα σπίτια που βλέπουν στο δρόμο έχουν επιβλητικές προσόψεις και υπάρχει εξαίρετο αποχετευτικό σύστημα. Από τα μνημεία ξεχωρίζουν: τα ερείπια των κατοικιών, η δεξαμενή καθαρισμού, το ελαιοτριβείο, το πηγάδι, κ.α.

 Εκεί βρέθηκαν επίσης τάφοι Πρωτομινωικής και Μεσομινωικής περιόδου με μεγάλο αριθμό οστών που διατηρούνταν σε άριστη κατάσταση.
Η ζωή εδώ φαίνεται να σταμάτησε στο 15ο αι. π.Χ. εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Η σημαντικότερη ανακάλυψη στο χώρο ήταν το ιερό του Δικταίου Δία, από τα πιο γνωστά ιερά της Ανατολικής Κρήτης. Στα ερείπια του ναού βρέθηκε επιγραφή από φαιό ασβεστόλιθο που περιλάμβανε τον ύμνο προς τον Δικταίο Δία. Τον ύμνο έψαλλαν γυμνοί ασπιδοφόροι νέοι που μιμούνταν τους Κουρήτες, οι οποίοι, σύμφωνα με το μύθο, παραβρέθηκαν στη γέννηση του Δία στο Δικταίο Άνδρο. Ο ύμνος είναι μια επίκληση στον Δικταίο Δία, εξυμνούνται τα αγαθά και η παντοδυναμία του και τον παρακαλούν να φέρει στους ανθρώπους την ευτυχία, στη γη εφορία των καρπών κ.λπ.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ1 ή εδώ2 ή εδώ3.

 

δ)Αρχαιολογικός χώρος Ιτάνου

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ίτανος βρίσκονται σε απόσταση 2 χλμ. βόρεια από το Φοινικόδασος  Βάι. Η περιοχή είναι γνωστή με το όνομα Ερημούπολη ή Ερμούπολη. Πρόκειται για μια μινωική πόλη, που σύμφωνα με τα ευρήματα γνώρισε περιόδους ακμής και την κλασική και ρωμαϊκή εποχή.
Η πόλη, λόγο της γεωγραφικής της θέσης είχε ανεπτυγμένη εμπορική δραστηριότητα. Καταστράφηκε την βυζαντινή περίοδο, πιθανόν από Σαρακηνούς και έκτοτε δεν ξανακατοικήθηκε.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ1 ή εδώ2.

 

Σπήλαιο Πελεκητών : 

Είναι από τα μεγαλύτερα και σπάνιας ομορφιάς σπήλαια
της Κρήτης. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλ. περίπου από
την Κ. Ζάκρο και μπορεί να το επισκεφτεί κανείς με τα πόδια ή με κάποιο μικρό σκάφος. Είναι κοίτη παλαιού υπόγειου ποταμού και στο τέρμα του σπηλαίου υπάρχει μικρή λίμνη με νερό. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

Ετιά

Η Ενετική έπαυλη στην Ετιά θεωρείται ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της Ενετικής αρχιτεκτονικής στην Κρήτη. Για περισσότερα ιστορικά στοιχεία πατήστε εδώ.

 

Βόιλα

Βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο απόσταση από το Χανδρά με παρακαμπτήριο χωματόδρομο. Πρόκειται για έρημο μεσαιωνικό χωριό του οποίου την προστασία έχει αναλάβει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.
«Διαβαίνοντας τα στενά σοκάκια του χωριού, μέσα από τα ερείπια με τις καμάρες και τα πλακόστρωτα, τα φραντζέζικα τόξα και τον αδρό ρυθμό της τοιχοδομίας, μέσα στην κατανυκτική σιγή της εγκατάλειψης, νομίζεις πως ακούγεται ο αχός του καλπασμού του βυζαντινού άρχοντα, του μεσαιωνικού ιππότη, του Τούρκου σαρικοφόρου.»Για περισσότερα ιστορικά στοιχεία πατήστε
εδώ1 ή εδώ2.

Κουφονήσι

Η νήσος Λεύκη στην οποία οφείλει το όνομά της ο δήμος μας. Σ’ αυτό το νησί παραγόταν η περίφημη πορφύρα. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται το καλοκαίρι με καραβάκι που έχει ως αφετηρία την Ιεράπετρα. Διαφορετικά αν είστε τυχεροί και θέλετε πολύ να πάτε μπορείτε να βρείτε κάποιον ντόπιο στον Ξερόκαμπο να σας πάει με τη βάρκα του και να κάνετε παράλληλα ένα περίπλου γύρω από τους Καβάλους, τα δυο νησάκια του οικισμού. Για περισσότερα ιστορικά στοιχεία πατήστε εδώ1 ή εδώ2.

 

Οικισμός Χαμαίτουλο και γενικα περιοχή Ζήρου

Μοναστήρια