*  Φαράγγι Κατσουνακίου : Ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της περιοχής. Ξεκινάει στο Κατσουνάκι δίπλα στη όμορφη παραλία Αλώνα και διακλαδίζεται σε ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο φαράγγι. Ο αριστερός κλάδος που είναι και ο πιο σύντομος φτάνει λίγο πιο έξω από τον Ξερόκαμπο στο δρόμο Ξεροκάμπου-Ζάκρου. Ο δεξιός κλάδος συνεχίζει βαθειά στο βουνό. Η διαδρομή διαρκεί τρεις ώρες περίπου χωρίς βιασύνη και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη πλην μερικών σημείων όπου θα χρειαστεί να είστε πιο προσεχτικοί. Επιστρέφετε είτε απο τον ίδιο δρόμο πίσω είτε φτάνοντας στο τέλος αυτοσχεδιάζετε ώστε να φτάσετε κάπου στο δρόμο Ζάκρου-Ξεροκάμπου

*  Φαράγγι Χαμαίτουλου : Το φαράγγι αυτό ξεκινάει από το γραφικό χωριό Χαμαίτουλο που βρίσκεται λίγο μετά τη Ζήρο στο δρόμο Ζήρου-Ξεροκάμπου και καταλήγει στα δυτικά του Ξεροκάμπου. Διαρκεί μια ώρα περίπου κατηφορικά και τελειώνοντας μπορείτε να επιβραβευθείτε με μια βουτιά στη θάλασσα. Θεωρείται ως ένα απο τα πιο γυμνά σε βλάστηση φαράγγια της περιοχής. Για να φτάσετε στο Χαμαίτουλο είτε θα ζητήσετε να σας πάει κάποιος απο τη Ζήρο είτε ,αν έχετε δικό σας αμάξι, θα χρειαστεί κάποιος απο την παρέα να θυσιαστεί και να οδηγήσει ως τον Ξερόκαμπο.

*  Φαράγγι Ζάκρου :        Ή αλλιώς φαράγγι των νεκρών. Γνωστό με την ονομασία αυτή γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έθαβαν τους νεκρούς τους στις σπηλιές του φαραγγιού. Αρχίζει από δυο σημεία αλλά οι περισσότεροι γνωρίζουν το δεύτερο που βρίσκεται λίγο μετά τη Ζάκρο στο δρόμο Ζάκρου-Κάτω Ζάκρου. Καταλήγετε στην Κάτω Ζάκρο.

*  Φαράγγι Χοχλακιών :     Δίπλα στο ομώνυμο χωριό (Χοχλακιές) που βρίσκεται μετά τη Ζάκρο και πριν το Παλαίκαστρο. Από την εκκλησία του χωριού όπου αφήνετε τα οχήματά σας (για να φτάσετε στην εκκλησία θα πρέπει να οδηγήσετε μέσα απο ορισμένα εξαιρετικά στενά σοκάκια του χωριού) φτάνετε στο φαράγγι διασχίζοντας μερικά χωράφια με ελιές και ακολουθώντας τα κόκκινα βελάκια στα δέντρα και τις πέτρες. Μετά από μια ώρα κατάβασης φτάνετε σε μια γραφική παραλία με ψιλά βότσαλα. Επιστροφή από τον ίδιο δρόμο.

 

Βασικός εξοπλισμός: νερό, καπέλο, ανοιχτόχρωμα ρούχα που καλύπτουν το σώμα, καλά παπούτσια και όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.