Παραλίες

 

Και ιδού μερικές από τις πιο προτιμούμενες ή τουλάχιστον από αυτές που προλάβαμε να φωτογραφήσουμε παραλίες του Ξεροκάμπου.

 

 

Αλατσολίμνη .    Ακριβώς κάτω από τις «Αλκυονίδες». Πρόκειται για μια από τις πιο επιμήκεις παραλίες, με ψιλή ανοιχτόχρωμη άμμο και ανάβαθη. Είναι χαρακτηριστική διότι ένα μέρος της παραλίας γεμίζει με νερό είτε από τα κύματα της θάλασσας είτε από τη βροχή οπότε γίνεται και καταφύγιο για πολλά διαβατάρικα πουλιά τους περισσότερους μήνες ενώ το καλοκαίρι το νερό εξατμίζει και μοιάζει με τεράστια παραλία. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως αλυκές οι οποίες υπάρχουν και σήμερα αλλά δεν χρησιμοποιούνται. Προσοχή  όμως. Αποφεύγετε να μπαίνετε με τα αυτοκίνητα διότι το έδαφος δεν είναι σταθερό και βουλιάζει οπότε αν καρφώσετε θα χρειαστείτε μια περιουσία για να σας βγάλουνε και επιπλέον μολύνεται η παραλία με λάδια και καύσιμα. Φωτογραφίες

 

 

 

Λιμανάκι            Δίπλα ακριβώς από την Αλατσολίμνη. Παλιά όπως λέει και το όνομα το χρησιμοποιούσαν για να δένουν τις βάρκες τους από τον μεγάλο βράχο που είναι ό,τι πρέπει για βουτιές. Η παραλία είναι μικρή αλλά πολύ ευχάριστη με ψιλή ανοιχτόχρωμη άμμο. Η μορφή της αλλάζει ανάλογα με τους καιρούς. Τα καλοκαίρια είναι καταπληκτική. Φωτογραφίες

 

 

Μικρό λιμανάκι  Δίπλα στο λιμανάκι. Είναι κι αυτή μικρή και χαριτωμένη παραλία με άμμο και χωρίς βράχια.

 

 

Καραβόπετρα     Μια σειρά από μικρές υπήνεμες δαντελωτές παραλίες. Εκεί βρίσκεται και το θρυλικό για εμάς ‘καβαλάκι’ ,το βραχάκι που βρίσκεται πιο βαθιά από τα υπόλοιπα και που είναι άλλος ένας πειρασμός για τους επιτήδειους μικρούς και μεγάλους μακροβουτηχτές. Οι βραχώδεις   σχηματισμοί που διαχωρίζουν τις παραλίες δημιουργούν ένα γραφικό τοπίο.

 

 

Άγιος Νικόλαος Είναι τέσσερις συνεχόμενες παραλίες κάτω και γύρω από το λόφο με την εκκλησία και τα αρχαία. Η πρώτη είναι ίσως και η πιο πολυσύχναστη τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως γιατί έχει ομπρέλες και καρέκλες και βρίσκεται κάτω από ταβέρνες και όσο να πεις η ευκολία είναι κάτι που δύσκολα την απαρνιέται κανείς. Ακολουθεί ένα λιμανάκι που συνήθως χρησιμοποιείται για τις βάρκες και όχι τόσο για κολύμπι. Στην τρίτη παραλία που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το λόφο μπορείτε να φτάσετε με δυο τρόπους. Μπορείτε να πάρετε το χωμάτινο δρομάκι που συνεχίζει από τη στροφή του ασφαλτόδρομου και πηγαίνει γύρω από το λόφο ή μπορείτε να ανηφορίσετε στο μονοπάτι που βγάζει στην εκκλησία. Η παραλία που θα δείτε από το δυτικό άκρο του λόφου είναι η τέταρτη παραλία, μικρή γραφική και ήσυχη. Κατηφορίστε με προσοχή και όχι πολύ κοντά στην άκρη του υψώματος διότι το έδαφος είναι σαθρό στην άκρη. Αν κατά τύχη δείτε άσπρα ανθρωπάκια σαν ιθαγενείς να περιφέρονται στην παραλία μην απορήσετε. Η άργιλος της παραλίας δρα ευεργετικά στο δέρμα. Πολύ σημαντικό είναι ότι η τρίτη κατά σειρά  παραλία αποτελεί και ιδανικό μέρος για τις ημέρες με πολλά μποφόρ. Εκεί θα είστε απολύτως προστατευμένοι.

 

 

Αμάτου              Η πρώτη παραλία που αντικρίζετε φτάνοντας στον Ξερόκαμπο μέσω Ζήρου και μία από τις πιο εντυπωσιακές. Επιμήκης με ψιλή ανοιχτόχρωμη άμμο και με μια ιδανικά υπήνεμη γωνιά στο δυτικό της άκρο. Το πιο χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι το νησάκι στο μέσον της θάλασσας που γίνεται μαγευτικό σε όψη τις καλοκαιρινές νύχτες με φεγγάρι. Φωτογραφίες

 

 

Αλώνα               Η παραλία που πραγματικά μανιωδώς αναζητούν οι τουρίστες. Ίσως επειδή άκουσαν πως εκεί μπορούν να πετάξουν τα μαγιό τους στην άκρη. Οπότε προετοιμάστε τους οφθαλμούς σας για άσπρα ή ξεροψημένα οπίσθια. Η παραλία είναι αντάξια της φήμης της και πολύ ιδιαίτερη. Βρίσκεται δίπλα στο φαράγγι Κατσουνάκι και για να φτάσετε εκεί ακολουθείτε το χωματόδρομο στα αριστερά του χεριού σας μόλις μπαίνετε στον Ξερόκαμπο μέσω Ζάκρου (βγαίνοντας από τις «Αλκυονίδες» ο δρόμος δεξιά). Αφού αφήσετε το αμάξι σας στην είσοδο του φαραγγιού συνεχίζετε μέσα από το μονοπάτι προς τη θάλασσα. Η αγριάδα του τοπίου και τα κρυστάλλινα νερά είναι το κάτι άλλο. Χαρακτηριστικό του τόπου είναι οι λευκοί κρίνοι που ανθίζουν στην παραλία αυτή γύρω στα τέλη Αυγούστου με Σεπτέμβρη. Η παραλία αυτή αποτελεί καταφύγιο για τις συμπαθέστατες και πολυπαθέστατες χελώνες καρέτα-καρέτα που κάνουν τα αυγά τους κάθε χρόνο κοντά στα βράχια. Γι’ αυτό με προσοχή παρακαλώ και σεβασμό στη φύση. Επίσης ιδανική όταν φυσάει, εκτός κι αν φυσάει από τα ανατολικά.

 

Ακολουθώντας τον δρόμο πάνω από την παραλία αμάτου  θα συναντήσετε ακόμη δυο παραλίες  που δεν είναι τόσο γνωστές. Η πρώτη είναι αρκετά προστατευμένη από τους καιρούς, έχει ψιλό βοτσαλάκι και είναι συνήθως μοναχική αλλά απ’ όσο θυμάμαι έχει βράχια μέσα στη θάλασσα γι’ αυτό συνήθως την χρησιμοποιούνε περισσότερο για ψάρεμα και η δεύτερη είναι περισσότερο λιμάνι για τις βάρκες και δεν ενδείκνυται και τόσο για μπάνιο. Εξερευνήστε κι εσείς το μέρος με τα δικά σας μάτια. Κάθε μέρος κρύβει τις δικές του συγκινήσεις. Μη διστάζετε, μάσκες, αναπνευστήρες, βατραχοπέδιλα, και μέσα!